културен

културен
култу̀р|ен, -на, -но <-ни>
прил
1. (образован, възпитан) còlto, civìle
2. (свързан с културата) culturàle, di [или della] cultùra

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

 • културен — (лат. cultura) 1. агр. што е обработен, облагороден, одгледан од човек (за растенија) 2. што се однесува на култура, што е во врска со култура (културен развиток, културна установа) 3. што е на висок степен на културата, образован, просветен …   Macedonian dictionary

 • културен — прил. цивилизован, образован, просветен, учен, ученолюбив, интелигентен, начетен, книжовен, напреднал, издигнат, развит прил. възпитан, благороден прил. изтънчен …   Български синонимен речник

 • Болгарский культурный клуб – Скопье — Болгарский культурный клуб  Скопье (макед. Бугарски културен клуб – Скопје, болг. Български културен клуб – Скопие)  общество граждан в Республике Македонии, которое основано 4 мая 2008 г. и зарегистрировано 22 мая 2008 г.… …   Википедия

 • Instituts culturels nationaux de l'Union européenne — Le réseau des instituts culturels nationaux de l Union européenne (connu sous son sigle anglais EUNIC, European Union National Institutes for Culture) est un réseau regroupant des instituts culturels et de promotion des langues nationaux de l… …   Wikipédia en Français

 • Болгарский культурный клуб — Болгарский культурный клуб  Скопье (макед. Бугарски културен клуб – Скопје, болг. Български културен клуб – Скопие)  общество граждан в Республике Македонии, которое основано 4 мая 2008 г. и зарегистрировано 22 мая 2008 г.… …   Википедия

 • Vladimir de Bulgaria — Vladimir fue rey de Bulgaria de 889 a 893. Se convirtió en rey de Bulgaria cuando su padre, Boris I, decidió retirarse a un monasterio, después de haber reinado durante 36 años. Según algunos, el motivo de este retiro fue puramente religioso;… …   Wikipedia Español

 • Атина — (грч Athene) 1. мит во старогрчката митологија ќерка на Зевс што се родила од неговата глава, божица на мудроста и војната, 2. фиг атина книжевен, уметнички, научен и воопшто културен центар на кој и да било народ …   Macedonian dictionary

 • Толтеци — мн. културен староседелски народ во Мексико пред пристигањето на Европејците извршил значајно влијание врз културата на Майте, Астеците и Микстеците едн. Толтек …   Macedonian dictionary

 • интелигентен — (лат. intelligens) 1. способен за правилно сфаќање и разбирање на работите и појавите во животот, разумен, остроумен, паметен, бистар кој лесно сфаќа и расудува 2. образован, културен …   Macedonian dictionary

 • кемализам — (по големиот реформатор и модернизатор на турската држава Кемал Ататурк, 1881 1938) политика на европеизација на турскиот јавен и културен живот и на турската држава и техника …   Macedonian dictionary

 • прес — (анг. press) печат, новинарство, весници, списанија прес биро (фр. ргеѕѕѕе bureau) 1. редакциски апарат за давање информации на печатот во време на конгреси, конфереции и сл 2. установа на влада за слична цел прес конференција конференција за… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”